Rezervari on-line

Geoagiu Bai


Localizare
Geoagiu-Bai este o statiune cu regim permanent, situata in partea central-vestica a Romaniei, in raza comunei Geoagiu (Judetul Hunedoara), intr-o mica depresiune aflata intre ultimele ramificatii ale Muntilor Apuseni (Carpatii Occidentali), altitudine 350m, 46 km nord-est de Municipiul Deva (resedinta Judetului Hunedoara) si la 12 km de orasul Orastie, in mijlocul unor coline acoperite de paduri de fag si brad, la confluenta raului Geoagiu cu Muresul.
Istoric
Satul Geoagiu Bai a fost atestat documentar in anul 1805.
Existenta acestei asezari este atestata prin marturiile cioplite in piatra, cu aproape 2000 de ani in urma, din perioada Daciei romane, cand a purtat numele de Gemisara si ulterior Termele Dodonei. Dezgroparea statuilor reprezentandu-i pe Esculap si Egeea sta marturie vietii intense din acele timpuri. Clima este moderata intramontan-depresionara, linistitoare, cu ierni blande, intrematoare (o temperatura medie in ianuarie de -2°C) si cu veri placute(temperatura medie in iulie in jur de 20°C). Temperatura medie anuala este de 9,8°C. Renumele statiunii este dat de clima favorabila la care se adauga numeroasele izvoare de ape minerale continand bicarbonat, calciu, magneziu, ape usor radioactive si carbogazoase, mezotermale (29-33°C), hipotonice. In repertoriul bogatiilor si frumusetilor naturale randuite in decorul Muntilor Apuseni, statiunea balneoclimaterica Geoagiu Bai apare ca un adevarat margaritar. Denumirea ce i se atribuie, de dar al Metaliferilor, poate fi interpretata fie ca simbol al varietatii de bogatii minerale cuprinse in adancurile pamantului, fie ca expresie a multiplelor calitati dietetice-curative ale apelor sale minerale, asociate cu frumusetile odihnitoare ale peisajului natural, ce rasplatesc cu prisosinta pe oricine vine pe aici.
Statiunea Geoagiu-Bai se recomanda in tratamentul bolilor reumatismale degenerative si al diartrozelor (spondiloza, artroza, poliartroza, tendonita, tendomisita, periartrita scapulohumerala), al bolilor sistemului nervos periferic (pareze usoare, sechele ale poliomielitei, enurit), al bolilor ginecologice ( dereglari minore datorate pubertatii si menopauzei) etc. Apele mezotermale minerale ale statiunii Geoagiu Bai se folosesc in cura interna si in cura externa. Cura interna benefica pentru bolile gastroduodenale (gastrite si ulcer), boli hepato-biliare, boli renale (microlitiaza, infectii in stadiu incipient) etc. Ofera urmatoarele posibilitati de tratament: aeroterapie, bai calde in cada sau bazin cu ape minerale, impachetari cu namol cald, hidro, electro-, foto- si termoterapie, bai de ierburi. Un bazin cu apa termala (30°C) in aer liber functioneaza pe durata verii. In anul 1885 s-au inregistrat aproape 900 de vizitatori veniti la cura balneara.
 
Clima: Climatul din statiunea Geoagiu Bai este favorabil activitatilor turistice de-a lungul intrgului an, cu influente foehnale, temperaturi medii anuale de 8-9°C si precipitatii ce nu depasesc 700mm/an.
Populatie: Populatia statiunii Geoagiu Bai numara 580 locuitori.
Atractii turistice: In statiunea Geoagiu Bai  se pot vizita: Castrul Roman, Drmul Romanilor, Termele Romane, Biserica Ortodoxa din Geoagiu, Capela Romanica din Geoagiu, Biserica din Bozes, Dambul Romanilor, Pestera cu apa termala Geoagiu Bai – Germisara, Biserica de tip “Rotonda”.