Rezervari on-line

Nufaru

harta Nufaruharta Nufaru

Descriere: Localitatea se afla situata in partea de nord-est a judetului Tulcea, la o distanta de 12 km de resedinta de judet, pe malul drept al bratului Sfantul Gheorghe. Satele componente ale comunei sunt : Nufaru, Malcoci, Victoria si Ilganii de Jos.
De la inceputul sec. XX, au fost semnalate in aceasta localitate existenta unor ziduri de incinta si un bogat material arheologic. Argumentele arheologice aduse de muzeografi, arheologi si specialisti de la Institutul Arheologic "Vasile Parvan'", Muzeul Militar National, Muzeul National de Istorie al Romaniei din Bucuresti si Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, cu prilejul sapaturilor arheologice care se desfasoara sub forma unor sondaje practicate in putinele zone libere de constructii, din intravilanul localitatii Nufaru, arata ca asezarea exista inca epoca elenistica.
Aici fost descoperite urme din epoca fierului, urmate in timp de vestigii ale epocii romane si romano-bizantine, descoperiri concentrate in capatul nordic al promotoriului nufarean.
Denumirea istorica a satului Nufaru este Prislava, fiind mentionata in lucrari istorice ca localitatea prin care a trecut cneazul Svitaslav Igorevici al Kievului in drumul sau spre Bulgaria. Vasile Parvan arata in lucrarea „Incepurile vietii romane la gurile Dunarii” ca la Prislava se aflau cladiri insemnate cu ziduri foarte puternice, de grosime neobisnuita pentru o intaritura trecatoare si cladiri antice cu zugraveli pe pereti.
Numele de Proslavita cunoscut in cartografia Evului Mediu i s-a suprapus numele asezarii de la Prislava, completat cu omologarea Proslavita-Bruscavita din actele notarului genovez Antonio de Ponzo, propunandu-se astfel identitatea Prislava (Nufaru).
Majoritatea caselor din aceasta localitate sunt cu regim parter, facand exceptie constructiile noi si cele cu caracter social si comercial. Datorita amplasarii localitatii intr-o zona arheologica, obtinerea de autorizatii de constructie sau reparatii este dificila, in special in centrul comunei.
Profilul economic dominant pe teritoriu comunei Nufaru este agricultura, urmat de comert, zootehnie si piscicultura. Activitatile agricole si zootehnice se desfasoara preponderent in gospodarii particulare
Acces in localitate: Localitatea este strabatuta de DJ222C. Accesul se face atat pe cale navigabila, cat si pe uscat ( prin soseaua Tulcea- Murighiol ).
Puncte de interes turistic:
• Cetatea Proslavita : este suprapusa in totalitate de catre localitate. Este situata pe malul drept al bratului Sfantu Gheorghe.
• Delta Dunarii.